• U bent ingelogd als:

Joop van Basten (84) overleden

Geplaatst in Aankondiging/Voorbeschouwing

 

Drijvende kracht achter Marco

UTRECHT

De afgelopen zondag op 84-jarige leeftijd overleden Joop van Basten was een leven lang de drijvende kracht achter Marco. Vanaf het moment dat zijn zoon ging voetballen als pupil bij de Utrechtse club UVV, was zijn vader langs de zijlijn om hem te coachen en te begeleiden. Toen Marco definitief was doorgebroken bij Ajax en daarna AC Milan, zat Joop van Basten veelal op de tribune om diens prestaties op de voet te volgen.

Zelf was Joop van Basten een verdienstelijke voetballer bij DOS, bij welke club hij uitgroeide tot een vaste waarde in de verdediging. Met de Kanaries haalde hij begin jaren vijftig de kampioenronde om de landstitel waarin DOS achter Eindhoven op de tweede plaats eindigde. Toen DOS in 1958 het landskampioenschap veroverde door het beslissingsduel tegen Sportclub Enschede met 1-0 (na verlenging) te winnen, was Van Basten niet meer van de partij. Hij was destijds overgestapt naar HVC in Amersfoort.

Ook als trainer heeft Joop van Basten naam gemaakt , hij vierde successen bij gerenommeerde clubs als DOS ’01, Quick Amersfoort, Spakenburg en UVV. De laatste jaren van zijn leven was Joop nog regelmatig op de amateurvelden te vinden, zo bezocht hij het afgelopen seizoen nog de derby tussen UVV en PVC, in gezelschap van oud-UVV’er Fred de Kleijn die meestal als zijn particuliere chauffeur fungeerde. Enkele maanden geleden was Joop van Basten nog aanwezig bij de onthulling van het DOS-standbeeld bij de ingang van Stadion Galgenwaard waar hij voormalige teamgenoten als Henk Temming, Hans Kraay senior, Gerrit Krommert en Andries Nagtegaal trof. Joop van Basten wordt komende vrijdag in besloten kring in Utrecht begraven.