• U bent ingelogd als:

Herinneringen aan een roemruchte Utrechtse volksclub

Geplaatst in Clubnieuws

Hans Venus en Albert Boonen dromen over nieuw FC Lunetten

“Het doet telkens weer pijn als we in de buurt van het sportcomplex komen. We hebben er de mooiste tijd van ons leven gehad.” Volksclub R.U.C. verdween in de zomer van 2013 van de Utrechtse voetbalvelden. Hans Venus en Albert Boonen, leden van het laatste uur, halen met weemoed herinneringen op aan de vereniging waar ze zo verknocht aan raakten. Een gesprek met af en toe een traan, maar veel vaker een schaterende lach. En met hoop. “Een nieuwe start zou fantastisch zijn!”


Venus (50) en Boonen (51) zitten er ontspannen bij in hun eigen partycentrum DITO aan de stadszijde in stadion Galgenwaard. Op wedstrijddagen van FC Utrecht is het druk, rumoerig en gezellig, deze woensdagmiddag heerst de rust. Maar niet voor lang, want al snel vliegen de mooiste verhalen over tafel. Verhalen die passen bij de volksclub die R.U.C. altijd is geweest.

Geen seconde spijt

R.U.C. ontstaat in 1940 als de clubs A&VV Tierde Raven en USCL (Utrechtse Sport Club Lunetten) in de Tweede Wereldoorlog niet genoeg leden hebben om zelfstandig door te gaan. De clubs slaan de handen ineen en Voetbal Vereniging Raven USCL Combinatie (kortweg: vv R.U.C.) ziet het levenslicht. De wedstrijden worden gespeeld op het veld van de Raven, achter de draadfabriek van Neerlandia langs de Vaartsche Rijn.


Na tal van omzwervingen komt R.U.C. in 1980 terecht op sportpark Lunetten. Venus en Boonen waren er toen nog niet bij. Venus: “Ik voetbalde al vanaf mijn jeugd bij Odin, net als de rest van mijn familie. Ik speelde wel eens tegen R.U.C., verder kwam ik er nooit. Dat veranderde toen ik wel eens een biertje ging drinken bij ‘Ons Honk’ aan de Jutfaseweg. De toenmalige eigenaar, Wilco Brands, haalde mij over naar R.U.C. te komen. Dat is alweer achttien jaar geleden en ik heb er geen seconde spijt van. Tot mijn tweeënveertigste speelde ik in het eerste, later werd ik ondermeer trainer.”

Boonen begon met voetballen bij Velox en verhuisde later naar Midlandia. “Ik woonde in Lunetten en kwam wel eens bij R.U.C.”, zo vertelt Boonen. “Eerlijk gezegd vond ik het eerst niks, een beetje asociaal zelfs. Maar toen mijn zoon bij R.U.C. ging spelen en ik er wekelijks rondliep bleek dat reuze mee te vallen. Ik heb er tweeëntwintig jaar met enorm veel plezier rondgelopen.”

De ondergang
De twee worden vrienden bij R.U.C. en gaan er nooit meer weg. Tot de zomer van vorig jaar. “De club zat in de financiële problemen”, aldus Boonen. “Het ledenaantal was fors teruggelopen. We hadden nog maar zes seniorenteams, verdeeld over zaterdag en zondag, en één jeugdelftal. De inkomsten uit de contributie en de kantine waren nauwelijks voldoende om de veldhuur en de overige lasten te betalen.” De nekslag volgt als Zondag 1 uit de competitie wordt gehaald. Een incident bij S.C.H. in Harmelen is daarvoor de aanleiding. Venus was erbij: “Een speler van S.C.H. raakte geblesseerd en wij wilden de bal uitschieten. Hun spits pikte de bal echter op en schoot ‘m snel achter onze keeper. Tja, dat moet je bij R.U.C. dus niet doen… Het duel ontspoorde en wij kregen de schuld.” Als in 2013 een huurschuld aan de gemeente ontstaat, wordt besloten
om de club te ontbinden. Voetbalvereniging R.U.C., die profvoetballers als Piet Schrijvers, John Achterberg, Erik van der Meer en Jordy Zuidam voortbracht, is historie.

 Kim Holland
Zij zaten er als een dooie bij en wij liepen de polonaise!

Venus koestert zijn herinneringen: “Als ik met mijn hond langs het sportpark wandel en ik zie de dichtgespijkerde kantine, dan doet dat pijn. Liever denk ik aan de gezelligheid die ik er heb gehad, aan de saamhorigheid. We organiseerden bingo’s voor de jeugd en feestavonden met artiesten. Op zondag na een wedstrijd bestelden we vaak Chinees eten, zodat we lekker in de kantine konden blijven hangen. En de trainingsavonden op vrijdag waren oergezellig, meestal ging diep in de nacht het licht pas uit.”

Ook Boonen genoot van de typische R.U.C.-sfeer. “Eerlijk gezegd was RUC meer een carnavalsvereniging waar gevoetbald werd, dan andersom. En niet alleen in ons eigen clubhuis maakten wij er een feest van. Bij clubs als DWSV en Holland vonden ze het geweldig als wij langskwamen. Wij gingen vaak pas weg als de eigen clubmensen al lang naar huis waren. Ooit speelden wij in Cothen, bij SVF. We verloren met 4-0 en zij werden daardoor kampioen. Na afloop in de kantine vroeg een SVF’er voor de zekerheid nog eens de uitslag. Want zij zaten er als een dooie bij en wij liepen polonaise, haha!”

Minstens zo spraakmakend is de sponsor die het tweede zaterdagteam van R.U.C. in december 2012 weet te strikken. Venus: “Via een competitie op Facebook werd ons tweede uitgeroepen tot Hollands Heetste Team. Pornoster Kim Holland kwam naar Lunetten om shirts, trainingspakken en sjaaltjes te brengen, met daarop de naam van de sponsor, het erotische tv-kanaal ‘Meiden van Holland’. Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen dat het een geweldige middag werd.”

FC Lunetten

Het blijkt de laatste stuiptrekking te zijn van een echte Utrechtse volksclub. Al is er hoop op een nieuwe start. “De kantine, kleedkamers, lichtinstallatie en dug-outs zijn eigendom van de club”, zegt Venus. “Er is flink achterstallig onderhoud, maar er is best nog iets moois van te maken.” Boonen vult aan: “We weten dat een aantal mensen onderzoekt of een nieuwe start mogelijk is. Onder een nieuwe naam, bijvoorbeeld ‘FC Lunetten’. Zonder medewerking van de gemeente is dat echter een kansloze missie. Maar als ik zie wat clubs als Magreb, Faja Lobi KDS, Hoograven, Odin en Sterrenwijk voor elkaar hebben gekregen, dan hoop ik dat de gemeente ook het initiatief om FC Lunetten op de kaart te zetten ondersteunt. Dat zou fantastisch nieuws zijn voor een aantal oud-R.U.C.’ers, zij komen dan zeker terug. Natuurlijk moet de focus meer dan voorheen op het voetbal liggen, dat zal voor de oudgedienden misschien even wennen zijn. Maar ik weet zeker dat de gezelligheid terugkeert. Daar kun je met ons wel op rekenen!”