• U bent ingelogd als:

FC Utrecht is een monument rijker

Geplaatst in Aankondiging/Voorbeschouwing

FC Utrecht is een monument rijker. De parkeerplaats van Stadion Galgenwaard is sinds donderdagmiddag opgesierd door het DOS-monument. Het monument dat herinnert aan het landskampioenschap van de Utrechtse club in 1958, is onthuld door de leden van Initiatiefgroep Monument DOS Landskampioen 1957/1958, de oud-spelers van DOS en Frans van Seumeren.

Bij de onthulling waren de oud-spelers van het kampioenselftal Jan van Capelle, Wil Steigerwald, Andries Nagtegaal, Hans Kraaij senior, Henk Temming en Gerrit Krommert aanwezig.

Historie
Wilco van Schaik, algemeen directeur van FC Utrecht, sprak voorafgaand aan de onthulling de belangstellenden toe. “Wie het verleden niet kent, kan het heden niet op waarde schatten. Dat geldt ook voor de historie van FC Utrecht”, vertelde Van Schaik. “In 1970 is onze club ontstaan uit een fusie tussen Elinkwijk, Velox en DOS. Maar met de titel van DOS werd die dag Utrecht kampioen, zo was het in 1958. Het waren illustere namen die in het veld stonden, maar het was ook vooral het collectief dat kampioen werd. Samen knokken en samen werken voor dat hogere doel. Een vriendenteam en die winnaarsfeer hoort ook bij FC Utrecht. Het publiek wil ook dat hier elke wedstrijd wordt gewonnen.”

Hans Kraay senior, oud-speler en inmiddels 77 jaar oud, beleefde de dag met een grote glimlach. “Het is belangrijk dat op deze manier de grootste gebeurtenis uit de Utrechtse voetbalhistorie wordt vastgelegd”, is Kraay van mening. “Tegenwoordig wordt weinig meer over DOS gesproken. Maar, als ik vandaag alle papieren en foto’s zie dan doet mij dat wel heel goed. En, natuurlijk het gele shirt met de V op de borst. Dit had zomaar voor ‘Victorie’ kunnen staan, maar dat was niet het geval. Er komen nu wel mooie herinneringen boven.” Kraay toont zich nog altijd trots over de samenwerking met Tonny van der Linden. “Ik ben er trots op dat ik met zo’n goede voetballer als Tonny heb mogen voetballen. Hij was een fijne vent, geen druktemaker of opschepper. Hij maakte ook nog eens het winnende doelpunt tegen SC Enschede.”

 

Initiatief
Het monument is een initiatief van zes individuen die zich verenigden in Initiatiefgroep Monument DOS Landskampioen 1957/1958. Hans van Echtelt, Joop Leliveld, Gert van Es, Fred Nuwenhuis, Harry de Keijzer en Jan Jansen hebben investeerders bereid gevonden dit monument mogelijk te maken. Ook FC Utrecht en de SupportersVereniging FC Utrecht hebben een bijdrage gedaan bij het realiseren van het monument.

Het monument, van de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst, heeft een afmeting van 2,5 bij 5 meter en is gemaakt van cortenstaal. De namen van de spelers en een toelichting zijn in het staal uitgesneden. In de bestrating naar de hoofdentree van Stadion Galgenwaard is een rode loper aangelegd vanaf het monument.

Vandaag waren  talrijke bekende voetballers aanwezig uit een ver verleden zoals Jan van de Wint (destijds de keeper van tegenstander SC Enschede), DOS-doelman Nico van Zoghel (nog steeds topscorer onder de keepers in de Eredivisie!) maar ook bekende Utrechtse jongens uit de jaren ‘50 en ‘60 zoals oud-international Humphrey Mijnals, Wim de Jongh, Jan van Tamelen, Henk van Laatum, Joop Leliveld, Gijs Uittenbosch, Jopie Jochems, Rini Vader, Co Alflen, Eddy de Keu, Leo van Veen, Leen van de Merkt, Jopie van de Bogert, Nol de Ruiter, Karel Sulzle, Jan Verkaik en vele anderen.

Ook aanwezig Joop van Basten, de vader van Marco, en deel uitmakend van het DOS-elftal wat ook in 1954 kampioen werd, Van dat team zijn ook Gerrit Krommert, Henk Temming, Toon Westbroek en Hans Kraay aanwezig.

Nu DOS 1958

Op het monument staan niet alleen de namen van de spelers van de wedstrijd SC Enschede-DOS maar ook de trainer en alle reserves, totaal 22 namen. Met veel speurwerk, verricht door Hans van Echtelt en zijn compaan Gert van Es, zijn er 16 personen achterhaald. Vandaag zijn aanwezig de spelers Henk Temming ( vorige week 90 geworden), Opoe Krommert, Tonny van der Linden, Andries Nagtegaal, Hans Kraay, Jan van Capelle en Wil Steigerwald, de weduwen van Dirk Lammers, Wim Visser en Sjaak Koole, de zonen van Cor Luiten, Martin Okhuisen (Okkie) en Wim van de Bergh, de broers van Louis van de Bogert en Mos Temming en de zus van Luc Flad.

DOS kampioen van Nederland, een unieke prestatie in 1958! Uniek ook toen voor de stad Utrecht, DOS kampioen samen met VELOX wat landskampioen werd bij de amateurs. Utrecht stond op zijn kop!